Behandeltraject

Aanmelden

Het is mogelijk om aan te melden zonder verwijzing, (bijv. via Directe Toegankelijkheid Logopedie,DTL).1 Aanmelden kan ook met een verwijsbrief via uw huisarts of specialist (kinderarts, tandarts, orthodontist,KNO-arts of anderen)

Aanmelden kan via e-mail of whatsapp. Op dit moment is er geen wachtlijst.

Bij start van een behandeltraject wordt de verwijzer/huisarts op de hoogte gesteld van de aanmelding bij onze praktijk.

  1. De mogelijkheid om zonder verwijzing aan te melden is afhankelijk van verschillende facturen, zoals de voorwaarden van uw zorgverzekering. Daarom is het altijd verstandig om bij uw zorgverzekeraar te controleren of een verwijzing noodzakelijk is. ↩︎

Vragenlijsten

Na aanmelding ontvangt u zo spoedig mogelijk één of meerdere vragenlijsten, afhankelijk van type aanmelding. U wordt verzocht deze zo goed en volledig mogelijk in te vullen. Tevens zal er een behandelovereenkomst worden klaargezet in het cliëntenportaal. In deze behandelovereenkomst staat wat u van mij kunt verwachten en wat ik van u verwacht. Bij cliënten onder de 16 jaar dient deze behandelovereenkomst door alle gezaghebbende ouders te worden ondertekend.

De volgende afspraak wordt pas gemaakt wanneer de benodigde vragenlijsten zijn ontvangen en de behandelovereenkomst is getekend. Ik zal dan contact met u opnemen om een afspraak in te plannen voor een eerste afspraak, anamnese & onderzoek.


Anamnese

De eerste afspraak zal ongeveer 15 minuten duren en bestaat uit een korte kennismaking en een vraaggesprek. Bij het vraaggesprek stel ik vragen om de klacht en hulpvraag verder te verhelderen. Onduidelijkheden die uit de vragenlijsten naar voren zijn gekomen worden besproken. Tevens wordt er bepaald of ik je juiste persoon ben om u te helpen met de hulpvraag.

Bij deze eerste afspraak dient u mee te nemen:

  • zorgverzekeringspas
  • geldig legitimatiebewijs
  • verwijzing (indien van toepassing)
  • uitdraai van het gezagformulier (indien van toepassing)

Onderzoek

Indien mogelijk wordt er tijdens het eerste gesprek al gestart met onderzoek doen om het probleem goed in kaart te brengen. Uitgebreid onderzoek kan meerdere behandelingen in beslag nemen. Hiervoor zullen extra afspraken gemaakt worden. Onderzoek is nodig om de klacht verder helder te krijgen en een passende behandeling te kunnen bieden. De inhoud van het onderzoek verschilt per hulpvraag en zal met u van tevoren besproken worden. Op basis van de uitkomst van het onderzoek stellen we een diagnose en een behandelplan op.


Adviesgesprek

Tijdens het adviesgesprek, deze duurt 15 minuten, wordt de uitslag van het onderzoek met u besproken. U krijgt uitleg over wat de stoornis of het probleem inhoudt. Ook wordt er samen met u bekeken of en wat er aan gedaan moet worden. Er wordt besproken hoe het traject eruit zal komen te zien. De verwachtingen van u en de behandelaar worden afgestemd. Ik zal een voorstel doen voor een behandelplan. Het onderzoeksverslag en behandelplan worden na het adviesgesprek in het cliëntenportaal geplaatst ter ondertekening.

Als u akkoord bent met het voorgestelde behandelplan, dan kan de behandeling gestart worden.
Het behandelplan dient ondertekend te worden in het cliëntenportaal.


Behandelingen

Als u akkoord bent met het voorgestelde behandelplan, dan kan de behandeling gestart worden. De behandelingen vinden uitsluitend op afspraak plaats op onze locatie of via beeldbellen. Een behandeling duurt gemiddeld 25 à 30 minuten. De frequentie is meestal 1x per week, maar dit kan variëren. De behandelduur en behandelfrequentie is afhankelijk van de aard en ernst van de klacht en van de mogelijkheden om de oefeningen te kunnen uitvoeren. Na elke behandeling krijgt u huiswerk mee. De huiswerkoefeningen dienen dagelijks uitgevoerd te worden. Na een reeks behandelingen wordt er een evaluatieonderzoek gedaan. Aan de hand van dit onderzoek wordt met u besproken of het gewenste resultaat bereikt is. Zo nodig volgt er nog een reeks behandelingen.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Uitleg: wat is de stoornis, het probleem en wat voor gevolgen heeft het?
  • Advies: advies aan u of op uw verzoek aan mensen in uw omgeving.
  • Training: het inoefenen van nieuwe stof, zodat er gedragsverandering plaatsvindt.
  • Compensatietraining: het aanleren van nieuwe strategieën om minder of geen last te hebben van het probleem.
  • Transfer: leren de nieuwe vaardigheid in het dagelijkse leven toe te passen.

Om de online logopedie te laten slagen zijn de volgende voorwaarden belangrijk:

  • U beschikt over een goede internetverbinding
  • U bent in het bezit van een computer/laptop. Ik werk via Teams en sturen u een uitnodigingslink voor het beeldbellen op uw email, deze link moet u kunnen openen.
  • U beheerst de Nederlandse taal voldoende. Zo kunnen wij de oefeningen goed aan u uitleggen en kunt u thuis aan het werk met de oefeningen.
  • U kunt een rustige omgeving creëren waar u niet gestoord wordt tijdens de behandeling.
  • Bij kinderen (tot ongeveer 12 jaar) is het belangrijk dat één van de ouders aanwezig is tijdens de online logopedie, er wordt een actieve deelname van de ouders verwacht.
  • Om de continuïteit en de vooruitgang te waarborgen zullen de behandelingen in de basisschoolvakanties zoveel mogelijk doorgaan.

Bij alle behandelingen geldt dat het motivatie en veel oefening kost. In veel gevallen moet u namelijk oude gewoontes afleren en nieuwe vaardigheden eigen maken. Dit kost tijd en geduld, maar is wel mogelijk!


Psycho-educatie

Een behandeltraject start meestal met psycho-educatie. De psycho-educatie vormt meestal de eerste behandeling, maar kan soms ook uit meerdere behandelingen bestaan. Tijdens deze behandeling(en) krijgt u meer uitleg over uw klacht en hulpvraag. Het zorgt ervoor dat u meer inzicht krijgt over de oorzaak en gevolgen van uw klacht.


Afronden behandeltraject

De behandeling wordt afgesloten als de doelen zijn behaald. Dit wil zeggen dat de behandeling stopt als u en de behandelaar tevreden zijn met het resultaat. Het kan ook zijn dat het maximale bereikt is en er geen of te weinig vooruitgang wordt geboekt.

Verder stopt de behandeling als u dat wilt. Als u onvoldoende gemotiveerd bent of als u bijvoorbeeld zou gaan verhuizen. Mocht u naar een andere behandelaar of discipline worden doorverwezen dan zorgt uw behandelaar van PLeC voor jou! voor een overdrachtsverslag.

Met enige regelmatig vindt een evaluatie plaats van het verloop van de behandeling. Op die manier kan worden besloten of de behandeling wordt voortgezet of kan worden beëindigd.

De behandeling wordt afgerond indien:

  • De klachten verholpen zijn.
  • De verwachting is dat logopedie geen verder effect meer heeft.
  • De patiënt verscheidene keren niet komt opdagen zonder iets van zich te laten horen.
  • Facturen niet of niet tijdig worden betaald.

Bij afronden van een behandeltraject wordt de verwijzer/huisarts op de hoogte gesteld van het stoppen bij onze praktijk.